Vintage + Feminism = ? - Karoline Petterson

 Karoline Petterson driver bloggen karolinesvintage.se, där det finns vackra kläder från förr, indredning samt annat vacker från förr. H on är musiker  och jobbar aktivt för tjejernas plats i musikbranchen genom föreningen popkollo och framförallt är hon Feminist. Hon spelar i ett band som heter The Birdettes. Nedan följer hennes bidrag till vår kampanj: "Varför jag är feminist":
 

"Vaddå?! Du kan väl inte vara feminist när du går runt i puffiga klänningar och
tycker om att baka?” "Du som gillar femtiotalet kan väl inte vara
feminist, vet du ens hur kvinnosynen var på femtiotalet?” "Vad är du för
förebild för unga tjejer som fixar året och sminkar dig varje dag?” Ja, var ska man börja? Jag blir ofta ifrågasatt på grund av mitt utseende och mitt intresse.

Vintage + feminism = ?

För mig går det utmärkt ihop, jag menar, är inte själva grundtanken att man ska få vara precis som man är? Älska vem man vill och vad man vill. Annars blir det ju inte särskilt rättvist! Visst, jag gillar att baka, älskar kläder, tycker om att sminka mig ibland. Varför måste jag försvara det? Om jag hade haft en snopp mellan benen skulle jag istället bli hyllad! Jag gillar inte kvinnosynen som var på 50-talet, jag gillar inte den norm som säger att vi ska vara på ett visst sätt bara för vi är kvinnor. Alla ska få vara och se ut hur dom vill, inklusive jag! 
 
Jag är feminist för jag tror på rättvisa! Som musiker blir jag ibland sämre bemött för att jag är kvinna, jag är inte lika "duktig" och teknisk för att jag saknar den där lilla korven som hänger mellan benen. På festivalscenerna bokas mansdominerade band för fulla muggar och mitt band, som består av bara tjejer, får förfrågningar om att spela gratis.

Detta gör mig enormt förbannad och framförallt ledsen. Det var därför jag började jobba med Popkollo. I många år har jag mött enormt begåvade brudar som vill spela musik. Vi har skrivit låtar, spelat in skivor, haft konserter och framförallt peppat på att våga ta plats! Så för att knyta ihop säcken vill jag bara säga; jag är feminist, min pojkvän är feminist, min mamma, lillebror och min hund är feminist. Vem tusan är INTE det? Kan inte hitta en enda anledning till att inte kalla sig det. Vad du än gillar, hur du än ser ut och vilket himla kön du än har!