Jag är feminist för att ingen ska behöva uppleva det min vän fick uppleva - Jonna Öhman

Jonna Öhman berättar nedan om varför hon är feminist. Hon är en av våra grymma medlemmar, in och läs hennes blogg.

När jag gick på högstadiet tillhörde jag den högljudda röst i samhället som skriker att OM DU HAR PÅ DIG EN FÖR KORT KJOL OCH BLIR VÅLDTAGEN, FÅR DU VÄL SKYLLA DIG SJÄLV, DIN JÄVLA SLAMPA. Det var först när jag började gymnasiet och fick en feminist till lärare som jag började tänka om. Hen sa åt oss att om vi vill åstadkomma något med våra åsikter, måste vi skaffa belägg för dessa. Det var i den stunden som jag slutade att anklaga kvinnor för vad män gör mot dem. Det var då jag flyttade strålkastarljuset dit problemen verkligen fanns, till maskuliniteter.

Idag är jag känd som feministtjejen bland mina vänner. Idag är feminismen det viktigaste jag vet. Jag är feminist för att jag är så genuint och utomordentligt trött på att vara rädd för män. Alla män våldtar inte, alla män slåss inte, alla mäns visslar inte efter en, eller tar en på röven ute på klubbar. Men trots det är jag rädd för alla män. När jag går hem ensam en kväll isar det i magen och jag byter till andra sidan gatan när en man möter mig. När jag har en dålig dag tackar jag mina kompisar nej till att gå ut och dansa ”jag känner inte riktigt för att få putta bort män som juckar och tafsar ikväll”. DET ÄR INTE RESONERLIGT ATT TÄNKA SÅ. Det är inte resonerligt att prioritera bort saker ur sitt liv endast för att män som inte kan respektera kvinnor kommer att vara där. Det är inte resonerligt, men det är verklighet.

Förra sommaren blev en av mina bästa vänner våldtagen, vi hade precis tagit studenten och skulle nu påbörja våra riktiga liv. Två gånger inom loppet utav två veckor blev hon våldtagen, av två olika män. Jag visste ingenting, medan hon fick uppleva något så fruktansvärt så visste jag ingenting. Dagarna och veckorna efteråt, visste jag heller ingenting. Det var först strax över en månad senare som hon berättade för mig vad det var hon hade fått vara med om.

Jag är feminist för att min vän blev våldtagen två gånger inom loppet av två veckor, utav två olika män och det tog över en månad innan hon berättade det för mig. Jag är feminist för att män inte kan respektera kvinnor. För att det är kvinnor som får ta skulden och skammen. Jag är feminist för att jag inte vill att någon kvinna ska få uppleva det min vän har gjort. Jag är feminist för att jag är säker på att livet för kvinnor inte behöver vara fyllt av rädlsan av att en man ska utnyttja dem. Jag är säker på att med en gemensam kamp, är det ett mål vi kan uppfylla.