Unga Feminister presenterar: Lägesrapport 1

LÄGESRAPPORT 1

Från och med nu kommer det en gång i månaden en lägesrapport för att medlemmar och intresserade enkelt ska få reda på vad som händer inom organisationen- det är allt ifrån vad som har hänt, kommer hända och vad vi, medlemmar i Unga Feminister, vill ska hända. Välkommen till lägesrapport nummer 1 som kommer gå några månader tillbaka och beskriva den organisation vi är idag. Det har hänt mycket den senaste tiden - men det har väl ingen missat? 

Det kan tyckas som att Unga Feminister kom upp från intet under sommaren, men har egentligen en historia från några år tillbaka.
      Unga Feminister startades 2011 av ett gäng drivna personer, de lade en stabil grund och plattform för Unga Feminister. Engagemanget var starkt, men det hände något. Som att folk flyttade utomlands eller att studierna tog så mycket tid att engagemanget blev svårt att hålla levande, vi vet alla hur det är. Sedan årsmötet i februari i år sattes styrelsen vakant, det betyder att det inte fanns något större intresse att sitta i styrelsen men vart eftersom det kom en person som ville, skulle hen då i samråd få ta plats i styrelsen. 

Den 26 maj i år hölls det ett nystartsmöte för Unga Feminister. 25 personer kom på det mötet - oj vilket intresse det finns! En handfull taggade personer, nya inom organisationen, började planera: måste få till en snyggare hemsida, få fler att engagera sig, startade ett Instagram-konto, vi ska finnas över HELA Sverige. I maj var vi 120 medlemmar.

Det efterlystes folk som ville bidra med illustrationer till hemsidan, blogga eller på annat sätt nätbaserat och enkelt kunna engagera sig i Unga Feminister. Nytt medlemsmöte - vi planerar en kampanj: 32 personer kommer. "vi kör med flygplan över festivalen och låter det regna uf-konfetti". Nåväl, vi klär statyer i rosa tröjor - vi var igång!

Intresset var stort och den 13 augusti kunde vi tillsätta en nationell styrelse för Unga Feminister. Nu hade vi en styrelse som finns representerad över hela Sverige. I september kom lokalavdelning Sundsvall samt Göteborg igång och nu under oktober har det hållits nystartsmöten i Umeå, Borås, Stockholm och Jönköping. Det händer alltså mycket runt om i Sverige - vi är ett bevis på att det håller på att hända något, vi visar vägen för en värld utan förtryck och diskriminering. 

Nystartsmöte i Göteborg - 76 peppade personer kommer - NU KÖR VI! 

1 oktober drog kampanjen "1000 Unga Feminister tar kampan mot patriarkatet". En succé för Unga Feminister som i över 12 städer dekorerade statyer i rosa tröjor för att uppmärksamma och säga att "här kommer vi". Om du vill se hur det såg ut under natten/morgonen kan du kika på Instagram under hashtaggen #1000ungafeminister. Kan ni tänka er den kraft vi tillsammans kan skapa? Heja oss, 1441 Unga Feminister som tar kampen och som vi tar den!   

För Unga Feminister är en transparens viktig i organisationen - allt åt alla! Alla ska få möjligheten att göra sin röst hörd - vad är det annars för mening att ha en organisation?  Unga Feminister bedrivs av medlemmar som brinner för att skapa en rättvis värld och ingen får betalt för det - vi arbetar ideellt. Vi har heller inga pengar - vi bakar och har fikakassor för att kunna få in några slantar för att kunna bjuda på fika under möten. Om du vill bidra med några slantar finns det ett bankgiro-konto, kolla fliken "Stöd oss". 

Viktigt är också känslan av att vi gör det här tillsammans. Idag är vi 1400 medlemmar och vi har alla lika mycket att säga till om. Vi tror att en mångfald är den bästa vägen för att skapa en organisation för hela Sverige, världen. Information ska vara lättillgänglig och kunna hämtas hem vare sig du bor i Ystad, Arjeplog eller Göteborg. Vi vill att vår hemsida ska finnas på fler språk än svenska. 

Ett mål för Unga Feminister är att vara landsomfattande - ett annat är att vi ska kunna ge alla medlemmar utbildning inom organisationens arbete i form av filmer och material till studiecirklar. Unga Feminister vill också ta fram tematiska filmer för kunskapsbildning inom tillexempel HBTQ-frågor, anti-rasism och normkritik. Som också kan fungera som diskussionsmaterial i lokalavdelningar, arbetsgrupper eller i skolor.

Många hör av sig till oss med diverse frågor, här kommer svar på tre!
En del frågor handlar om huruvida vi kommer starta upp lokalavdelningar på respektive städer. Uppstart av lokalavdelningar sker alltid på medlemmars egna initiativ men stöttas till fullo av lokalavdelningsansvariga, Michelle och Lovisa, som hjälper till att ta fram material, tips och råd för hur du/ni går till väga. Men som skrivet, alltid på medlemmars egna initiativ. Det är alltså medlemmar i Borås, Umeå, Sundsvall, Stockholm, Jönköping, Gävle och Göteborg som har dragit igång lokalavdelningar. Det är fantastiskt och det engagemang som visats från de personer som dragit igång lokalavdelningarna är enastående. Om du vill ha mer information om hur du startar upp en lokalavdelning går du in på www.ungafeminister.se/engagera-dig/

Det är många som frågar om lokalavdelning Skåne - när ska vi starta. Det behövs alltså en grupp engagerade som vill dra igång detta!  En fundering som vi har är också att dela upp lokalavdelning Skåne i städer istället, att vi får lokalavdelning Malmö, Lund och så vidare. Det kommer ske en digital röstning för alla som är medlemmar i lokalavdelning Skåne om vi vill att det ska fortsätta heta lokalavdelning Skåne - eller uppdelat efter städer. 

Kan ni komma och föreläsa?
 
Självklart vill vi komma och föreläsa! I november kommer vi börja ta fram undervisningsmaterial som vi kan använda oss utav vid föreläsningar och andra arrangemang. Material ska finnas enkelt att ladda hem och ge stöd vid debatt och föreläsning för alla medlemmar. Vi måste också vara tydliga med att vi arbetar så snabbt vi kan med detta, men också ska materialet vara hållbart under en längre tid. Vi vill inte "släcka bränder" även fast det kan vara bra - vi vill arbeta grundläggande. 

Det är många som vill ha hjälp med sina skolprojekt! Vi vill vara den självklara kunskapskällan för feminismen - vi rekommenderar att du som vill ha hjälp med ditt skolprojekt i första hand använder sig av material som du finner under våra flikar "vad är feminism?" "prioriterade områden" samt "plattform". Vi arbetar som tidigare nämnt ideellt och ibland är det svårt för oss att finnas på plats för intervju, eftersom vi har skola och jobb vid sidan av UF - vi försöker i största möjliga mån att vara tillgängliga, men hoppas det finns överseende ifall det inte går att lösa så snabbt som önskat. 

Här är lite konkreta saker som kommer hända under november
 
- Granska samt utveckla plattformen och andra politiska dokument så som prioriterade områden. 
 - Nytt material för kunskapsbildning kommer börja tas fram. 
 - Enkät kommer gå ut om hur DU vill att Unga Feminister ska arbeta och vad vi ska arbeta med. 
 - Arbetet med att utveckla vår politik kommer ske på både nationell och lokal nivå. Ta kontakt med lokalavdelning nära dig om du vill hjälpa till med detta. 
- Unga Feminister Sundsvall har arrangerat en fantastiskt feministisk inspirationskväll där b.la Gudrun Schyman och Christoffer Smitz. Se FB-event.
 - Arbete för ökad transparens inom organisationen
 - Vi kommer att starta upp ett fundedbyme-konto där vi samlar bidrag för att kunna trycka upp tygkassar. Mer info på väg! 

Till sist kommer ett tips!
Beställ hem På tal om kvinnor och män - Lathund om jämställdhet 2012
40 kronor i bokform eller ladda ner gratis. Här hittar du ren fakta och statistik som är bra att ha till hands för när du återigen behöver ta den där diskussionen om varför vårt arbete för en jämställd värld är så viktig. Klicka här för att hitta boken.

Med allt detta skrivet vill vi säga: Vår organisation är ny! Ibland blir det tokigt - men oftast helt fantastiskt! Ibland får vi inte ut informationen på rätt sätt, då får vi backa. Men varje gång lär vi oss något nytt och vilka vägar vi ska gå. Vi är många som arbetar både i huvudet och praktiskt - dag och natt med att ta Unga Feminister framåt. Vi medlemmar är alla en del av att varje dag ta ett steg mot en rättvis värld. Vårt arbete är långsiktigt och vi är en organisation att räkna med. Upp med huvudet Unga Feminister - vi förändrar världen!

Varmaste,
 Lisa Palm
Aktiv medlem och sammankallande för Unga Feminister