Normbrytande performance under modeveckan i Paris!

 ”It was more about showing that my universe is very inclusive and includes everybody, so that was a bigger statement than the clothes.”

Uttalandet kommer från designern Rick Owens, i en intervju i samband med hans visning av vårkollektionen för 2014 under Paris modevecka.  Anledningen till kommentaren var att han i sin visning hade valt att istället för casta de modeller som följer modebranschens normer, valde att använda sig av kvinnliga steppdansare från USA.

Han berättar att en av hans kreativa visioner är att sammanföra det amerikanska, och hans egna bilder av hur Europa är, med den europeiska modescenen. Denna kreativa vision tog sig uttryck i att han använde sig av ett typiskt amerikanskt fenomen, nämligen steppdanstraditionen, och inkorporerade detta i skapandet av modevisningen.

40 tjejer flög till Paris för att delta i vad vi tycker är den häftigaste uppvisning Paris modevecka någonsin sett.  Vad tjejerna hade gemensamt var att de tillhör något av fyra olika sororities på den amerikanska östkusten, samt att de delar en stor passion för dans. Sororities är sociala föreningar för kvinnor, som är kopplade till ett universitet. Designern nämner kort i en intervju hur han gillade tanken på hur det akademiska och det atletiska möts. Modellerna i visningen tillhörde Zetas, Momentum, Soulsteppers eller Washington Divas, som var de fyra sorotities som blev tillfrågade att ställa upp.

Vi i Unga Feminister tycker att det är ruskigt häftigt när en vågar utmana både sig själv och rådande normer, samtidigt som det görs med kreativitet. Därför älskar vi initiativet som Rick Owens tog, men framförallt älskar vi de kvinnor som gjorde visningen möjlig, och hur de utstrålade en sådan kraft och attityd!

Kolla in videon från visningen, och lämna gärna en kommentar!