Unga Feminister firar Halloween!

Torsdagen den 31 oktober omkring lunchtid var bland andra Siri Derkert och Francesca Woodman på plats kring Drottninggatan för att diskutera feminism och normer, och föra en dialog med alla de som är intresserade av att föra samhället framåt. Hundratals flygblad delades ut till glada och nyfikna personer, och diskussioner fördes alltifrån feminism och Unga Feminister till halloweenutklädnader, bostadspolitik och mycket mer.

544516_613992881996946_1734183570_n.jpg

Efter den otroligt lyckade halloween-aktionen på Drottninggatan i Stockholm, med tänkvärda dialoger mellan ett peppat gäng från Unga Feminister och nyfikna personer, tänkte vi föra dessa bra diskussioner vidare till internet! Här bjuder vi på några fina länkar till bland annat bildspel och artiklar, som kan inspirera både till fortsatta samtal och kul halloweenutklädnader. 

http://feministisktperspektiv.se/2013/10/31/feministiska-forebilder-ska-utmana-halloween-utbudet/

http://jamstalldhetsexperten.se/halloween-gor-feminister-till-monster

http://www.themarysue.com/little-girl-doctor-who-cosplay/#0

http://nyheter24.se/nyheter/755723-har-ar-41-utkladnader-till-halloween-som-visar-varfor-feminism-behovs

http://theatlanticwire.com/entertainment/2013/10/daily-show-suggests-sexy-halloween-costumes-everyone/70831/

http://www.upworthy.com/watch-these-4-girls-destroy-the-female-stereotype-like-the-monsters-they-are-rw1-9b?g=2

http://fucknosexisthalloweencostumes.tumblr.com/

Tanken med aktionen var att uppmärksamma hur kvinnors respektive mäns utbud av Halloween-dräkter ser ut. Dräkter riktade till män kan exempelvis vara en heltäckande och verklighetsliknande polisdräkt, medan en polisdräkt riktad till kvinnor är en sexuell motsvarighet med kort kjol och stay-ups. Liknande uppdelningar är inte heller ovanliga bland dräkter för barn.

Detta visar tydligt på hur mannen är det "första könet" som kvinnan förväntas förhålla sig till genom en objektposition. Vi ser också ett allvarligt problem i att kvinnor uppmanas att klä sig i så lite kläder som möjligt och samtidigt varnas för att detta medför en risk för att bli våldtagen.

Tanken med aktionen var inte att försöka hindra någon från att klä sig i dessa dräkter, vi tycker att alla får klä sig som de vill och utan att det ska medföra en risk för våldtäkt. Det vi med aktionen ville få fram var att få folk att öppna ögonen och se utanför normerna. Vi ville också inspirera till alternativ genom att klä ut oss till våra feministiska och kvinnliga förebilder.

Lämna gärna en kommentar om ni har åsikter, länkar eller något annat roligt att dela med er av!