Feminist - Javisst!

Ni kanske har sett instagramkontot genustnk? Om inte så är det värt att följa. Där postar Emma Ring bilder för att uppmärksamma den obehagliga kvinnosyn som existerar runt om. Hon har även en blogg och här nedanför följer hennes bidrag till vår kampanj "Varför jag är feminist":

 
Jag kom till en ganska speciell insikt för några veckor sedan.
Jag har hela mitt liv varit förbannad över saker och situationer, ofta där kvinnan blir nervärderad eller då kvinnor och män behandlas olika. Till exempel på kommentarer som;
"Vi grabbar ska basta och ta någon bärs innan festen, ni tjejer får dyka upp senare".
En situation som uppstod vid en styrd nyårsfest förrförra året (ändå fick vi tjejer betala samma pris för festen som killarna).

"Kom och sätt dig och prata med oss tjejer istället, varför sitter du bland killarna?"
En situation som uppstod på restaurang då flera par var närvarande, då jag pratade med personerna som satt bredvid mig som råkade vara killar.

Jag har även varit förbannad över bilder som läggs ut på tjejer på Instagram.
Rentav säljande bilder. Killar lägger upp nakenbilder på tjejer som de tagit i tjejernas ovisshet på Snapchat. Som de sedan byter med varandra som om de bytte hockeykort.

Jag har också varit förbannad över träningshetsen och alla före- och efterbilder som finns överallt, som jag tror skapar en stress och en känsla av att inte vara bra nog, snygg nog etc. hos både yngre och äldre kvinnor.

Jag har bara varit förbannad och har jag inte gett det någon mer eftertanke än så. När jag sedan för några veckor sedan började tänka efter varför jag blev upprörd  - då förstod jag. Jag hade varit feminist i hela mitt liv.

Men det är ingenting som jag har vågat kalla mig, för jag trodde inte jag hade tillräckligt med kunskap för att kunna ge mig själv en sådan stämpel.

Jag har fortfarande inte jättemycket kunskap. Men - jag har åsikter, jag är villig att diskutera och upplysa andra människor. För även om jag inte har läst eller studerat mycket om feminism så har jag fortfarande ögon som ser vad som händer runt omkring mig - och det som händer är fel.

När jag nu vid 27 års ålder kommer till insikt om något som jag varit hela mitt liv, känns det som en lättnad. Nu vet jag varför jag är förbannad. Jag kanske inte var mogen att inse det tidigare och jag tror att det är först nu som jag med riktigt stort engagemang kan engagera, inspirera och upplysa andra människor!

Feminist inget man bestämmer sig för att bli. Till slut inser du att du är det.

Med vänliga hälsningar,

Emma