"Varför jag är feminist" - Rosa Häggbom

Rosa Häggbom sitter i Unga Feministers nationella styrelse. Hon är vår medlemsansvariga tillsammans med Sonia Vall. Nedan följer hennes bidrag till kampanjen " varför jag är feminist"!

Vi alla vet varför feminism behövs. I alla fall de flesta som besöker den här hemsidan. Vi alla vet att patriarkatet måste krossas, att män och kvinnor skall ha lika rättigheter, lön och plats i samhället. Slagorden känner vi igen. De tas upp om och om igen i ett oberäknat antal blogginlägg och krönikor. Detta kunde ju i sin tur få kampen att fortskrida, kan en tycka. Tjat har i regel alltid genomslagskraft. Varför är det så många som ignorerar just detta tjat? Varför är det så många som tycks se över tjatet som med ett litet barn som vill ha godis? Det är inte tjat. Det är påminnelser om att människor måste öppna ögonen så att vi inte längre behöver påminna om VARFÖR feminism behövs.

Jag blir lätt trött på klyschor. Orkar inte längre säga att patriarkatet måste krossas även om det måste det. Vill att klyschorna ska krossas. Vill att det mesta som har med feminism att göra redan ska vara underförstått så att det slipper förklaras. En ska inte behöva förklara moral för vuxna människor. Vill att det händer nya saker och att inspirationen aldrig ska stå still. Lättja leder ingen vart. Feminismen är en ideologi som handlar om modernisering av samhället. Att alltid sträva mot ett bättre klimat för alla människor.