"Varför jag är feminist" - HaeraBaera

Jessica Haltorp (HaeraBaera) är en av tjejerna som ligger bakom bloggen Idealrevolution  och de har även en facebooksida i samma namn. Det som började som en konversation med peppande meddelanden och bilder mellan två individer skapade sedan hashtagen #idealrevolution.
Idag den 7 oktober kommer även Jessica närvara vid FATTAs demonstrationer utanför riksdagen. Nedan följer hennes bidrag till vår kampanj "Varför jag är feminist".

Jag har växt upp i en familj där det politiska samtalet alltid har varit närvarande, accepterande och jag har fått ta plats och fråga vad jag vill. Mina åsikter har respekterats, ifrågasatts och diskuterats. Mina föräldrar är feminister och det har inte varit något konstigt med det.

Det var först när jag började högstadiet jag började fundera kring politik och feminism, inte för att de alla gånger måste höra ihop, man kan vara feminist utan att vara politiskt engagerad. Men det var först då jag insåg att inte alla hade samma bakgrund i politiska samtal som jag hade.

Jag har upptäckt att engagemanget ofta omfattar mer än bara feminism, och för mig har det betytt att jag är intresserad, engagerad och brinner för mänskliga rättigheter, politisk frihet i världen och feminism -alltså jämlikhet och att du är lika mycket värd och har rätt till samma saker oavsett kön.

Du ska oavsett kön kunna tycka och tänka fritt och bestämma över din egen kropp var du än bor i världen, det är min grundåsikt. Den här tanken har alltid funnits inom mig men fick först i tonåren formas till ord, att jag faktiskt sa det till människor när vi diskuterade olika saker och folk började fråga om jag var feminist.

Jag hade läst Fittstim i sjuan, dök in i Under det rosa täcket senare och försökte ta mig igenom Simone De Beauvoirs Det andra könet , så jag visste ungefär vad tanken var för andra feminister, även om jag inte höll med om allt. Men jo, nog var jag nog feminist ändå, en måste ju inte hålla med om precis allt som andra feminister tycker, vi måste alla kunna diskutera våra åsikter även om vi kämpar för samma sak.

En av pusselbitarna i min identitet är alltså att jag är feminist. Det har inte alltid varit alldeles solklart för mig vad det innebär, men numera vet jag vad feminismen betyder för mig och det består i att alla kvinnor ska ha samma rättigheter som män, att kvinnor och män inte ska dömas och bedömas för hur de ser ut, att människor ska få älska vilka de vill oavsett kön och att ingen ska bli diskriminerad för sitt kön.

Detta är grundpelarna som jag brinner för, som feminismen försöker kämpa för genom mig. Jag tänker inte nöja mig när vissa påpekar att landet vi lever i är ganska jämställt och att vi inte behöver kämpa mer, jag accepterar inte det. Jag tycker att vi alltid kan utvecklas och bli bättre, bli mer jämställda och jobba för att kvinnor över hela jorden ska få samma rättigheter som vi har. Att då sluta kämpa för att vi har det ganska bra tycker jag är själviskt.

Jag valde alltså i tonåren att börja kalla mig för feminist, jag får alltid frågor om vad detta innebär och om jag hatar män. Jag hatar inte män, men jag ogillar orättvisor och människor som inte behandlar varandra med ömsesidig respekt, oavsett om de är kvinnor eller män eller vad de identifierar sig som.

Jag blir jätteirriterad när folk (oftast män) inte tar mig på allvar för att jag är kvinna, eller förminskar mig och bortförklarar min ilska när jag är arg genom att säga att jag är söt eller gullig. Jag vill inte bli bedömd för hur jag ser ut hela tiden, jag är mer än min kropp. Det här är också en del som vi måste arbeta för att förändra, att kvinnor förminskas och tas inte på allvar. Både män och kvinnor bedöms utefter hur de ser ut, när de har så mycket mer på insidan som inte syns. Kvinnor bedöms hårt då kvinnors kroppar hela tiden används som reklampelare i tidningar, reklam och mode. Vi är vana vid att bedöma och döma kvinnors utseende, men som jag skrev tidigare så tycker jag det är fel att en bedöms utefter hur en ser ut, därför startade jag och Maria Idealrevolution på Facebook och bloggar om saker vi upplevt och tycker är fel.

Är du feminist? Eller jag kan formulera mig såhär; vill du ha samma rättigheter oberoende om du är kvinna eller man? Tycker du att kvinnor ska ha rätt att bestämma över sin egen kropp? Tycker du att kvinnor ska ha lika lön för lika arbete som sina manliga kollegor? Tycker du att kvinnor ska kunna vara som de är utan att ses som objekt eller förminskas till söta och gulliga? Tycker du att kvinnlig ilska ska tas på lika stort allvar som manlig? Har du svarat ja på mina frågor? Du är feminist. Och ja, man kan vara feminist även om man är man. Att vara feminist betyder helt enkelt att du tycker att människor är lika mycket värda i grund och botten.