"Det handlar inte om giltigt färdbevis, det handlar om hierarki. Och där har du din demokrati, där vitas privilegier går före allt som heter fördomsfri."

Vi UF! var medarrangörer till demonstrationen mot Mos Maiorum och då höll Jon ett tal där som vi vill sprida, här är talet, tack Jon.

När jag först hörde talas om Mos Maiorum skrev jag till Stockholmspolisen på min twitter.

“Hej Polisen_Sthlm måste jag alltid ha med mitt ID-kort när jag åker kommunalt eller räcker det att färga håret och ha blåa linser?”

Detta var alltså en väldigt sarkastisk pik. Men Södermalmspolisen verkade inte riktigt förstå det och svarade med:

“Nej, det räcker med giltigt färdbevis.”

Förlåt om jag förstör din världsbild nu, du vita, kränkta man. Men det handlar inte om giltigt färdbevis.

Det handlar om kränkning och diskriminering, kallas med andra ord rasprofilering.

Det handlar inte om giltigt färdbevis, det handlar om antaganden och vithetsnormer och det är detta lands svek och sorger.

Det handlar inte om giltigt färdbevis, det handlar om hierarki. Och där har du din demokrati, där vitas privilegier går före allt som heter fördomsfri.

Det handlar inte om giltigt färdbevis. Det handlar om lagliga vägar in i EU.Kära regering, ni vill hjälpa skyddsbehövande men detta är endast frihetsberövande och tålamodsprövande.

Det handlar inte om giltigt färdbevis. Det handlar om människors liv. Och kanske är jag dum, kanske är jag naiv…Men jag tror att vi är bättre än så här. 

/Jon, twitter: favoritpojken

syntolkning: Bild med rosa pratbubbla med texten "och där har du din demokrati, där vitas privilegier går före allt som heter fördomsfri"