Paradise Hotel-feminismen

Mycket av dagens underhållning är, låt oss säga tveksam utifrån ett jämställdhetsperspektiv. Hur mycket ansvar har vi själva i det?

Många vettiga människor kollar på Paradise Hotel. Många vettiga människor jag känner och tycker om kollar på Paradise Hotel. Jag vet att de, precis som många andra, inte gör det för att de nödvändigtvis ser upp till deltagarna, idealiserar deltagarnas beteende eller ens gillar programidén. Snarare förklaras det ofta med att programmet utgör en intressant karikatyr av vårt samhälle, där sexism, utseendefixering och inte minst patriarkatet dras till sin spets. Det bygger på en, nästan uteslutande vit, heteronorm, som inte lämnar utrymme för några variationer inom sexualitet eller könsidentitet. Det blir en studie i mänskligt beteende och, om än något bristande, bevismaterial för hur världen ser ut även utanför hotellområdet i Mexiko. Och ur den synpunkten förstår jag dem. Programmet fungerar nästan som ett mikroskop som förstorar och tydliggör några av våra största samhällsproblem.
     Ändå är det någonting mer som skaver. Nej det inte bara skaver, det petar mig som en sylvass nål i ögat.

Feminismen anklagas ofta för att vara exkluderande. Endast tillgänglig för en vit, kulturellt och intellektuellt högutbildad medelklass. Jag tänker att Paradise Hotel-feminismen, om jag får kalla den så, är ett typexempel på det.

Att kolla på Paradise Hotel ur en feministisk synvinkel, förutsätter nämligen att du redan är invigd. Du har redan knäckt könskoden, du har synat maktstrukturerna och fått dina feministiska glasögon som examensbevis. Du kan nu kolla på sexistisk skräp-tv och konsumera könsstereotypisk, homo- och transfobisk kultur utan att bli alltför skadad, eftersom du gör det med ett kritiskt öga.
     Problemet är att du delvis gör det på bekostnad av de som ännu inte har fått sina feministiska glasögon.

Missförstå mig inte nu, självklart är ingen en bättre eller sämre varken människa eller feminist för att en kollar på ett tv-program. Självklart ska en kunna kolla på vad en vill, och visst tror jag att Paradise Hotel och liknande tv-program och filmer kan skapa väldigt intressanta och i många fall givande diskussioner.
     Som feminist filtreras allt jag ser, vare sig jag vill eller inte, genom ett visst filter. Det är bra och jätteviktigt, men kan också vara jävligt störigt. Kan inte jag få njuta av lite hjärndöd underhållning precis som alla andra? Och det måste vi ju få göra. Jag vill bara belysa ett problem som ofta verkar hamna i skymundan i sådana här debatter.

Att du kan se Paradise Hotel som en naken samhällskarikatyr innebär nämligen inte att andra kan det. Och bland siffrorna över antalet streamningar syns inte att informationen intogs genom dina feministiska glasögon. Det syns bara att du har valt att konsumera Paradise Hotel.
     Tittarsiffrorna skjuter i höjden, det blir ännu en säsong, och nästa år sitter en 13-åring framför en annan, mindre upplyst skärm och matas med patriarkal sexism. Hon lär sig bland annat att kuva sin egen sexualitet för att inte bli stämplad som ”slampa”.
     Jag kanske låter tröttsamt moraliserande nu, men har jag inte ändå en poäng? Att kolla på programmet innebär att indirekt stödja produktionen, vilket leder till att upprätthålla en vit, sexistisk heteronorm.

Paradise Hotel-feminismen blir på något sätt feminism under patriarkatets villkor. Det här är vad som bjuds oss, och det enda vi kan göra är att se på det kritiskt.
     Men är det verkligen det enda vi kan göra? Ska vi nöja oss med lättillgänglig underhållning även då den saktar ner den feministiska utvecklingen?

Borde det inte gå att producera bred underhållning som inte bygger på diverse former av förtryck? Jag vill i alla fall gärna tro det. Däremot är jag tveksam till att det kommer hända så länge Paradise Hotel förblir en tittarsuccé.

Hur ser ni på Paradise Hotel och annan sexistisk/heteronormativ/rasistisk kultur? Diskutera gärna i kommentarsfältet!

 

Tina Vernon
Bloggredaktör, Unga Feminister

 

Illustration av Emma Edlund

Illustration av Emma Edlund