Manligheten

Denna person har skrivit en tankeväckande och spännande text som ifrågasätter manligheten, normen att vara man och vad det gör med män och samhället. Hur mycket manlighet tål samhället, och hur mycket manlighet tål männen? Spana dessutom in sidan Manligheten på Facebook och på Twitter, länkarna står längst ner i texten! så, nu - varsågod och läs! 

 

Hur mycket manlighet tål män?

Att vara man är problematisk i dags Sverige. Speciellt eftersom det är en könsroll som fler män vill distansera sig ifrån. Att vara man har inneburit olika saker och tyvärr har det, nu när vi kan blicka bakåt, inte varit de bästa av sakerna. Med den senaste tidens feministiska analyser och kritik börjar normer och strukturer ryckas på. Det finns dock flera saker som vi måste diskutera som ingen (man) verkar vilja prata om.

Magda Rasmusson skrev en helt fantastisk analys om hur mycket manlighet Sverige tål och jag kan bara hålla med. Samtidigt blir jag frustrerad eftersom hennes åsikter avfärdas för att hon är kvinna. Som svar på den kritiken vill jag ställa några frågor.

Hur mycket man tål du att vara?

Hur lite vill du bidra till hushållsarbetet?

Hur stora löneskillnader kan du acceptera att din mor och din far har? För de heterosexuella, hur stor skillnad mellan din egen och din partners lön tål du?

Hur stor del av föräldraförsäkringen tar du ut?

Hur snävt fack ska dina barn placeras i?

Hur mycket kött behöver du äta?

Hur mycket alkohol behöver du?

Hur mycket bil behöver du köra?

Frågorna är provocerande men egentligen är de simpla frågor som ingen man kan svara utan att känna en törn av skuld.  För vi vet svaret på detta när vi väl ställs frågan, alla män vet att ett de kommer få högre lön. Vi förväntas bidra mindre med hushållsarbetet och med barnen. Vi hetsar varandra att konsumera alkohol, kött och bilar. Vi tvingar på våra barn ett kön och det värsta av allt är att om någon av oss vågar gå utanför denna ramen är vi alla väldigt snabba med att oftast säga till personen att rätta sig i leden. Oftast säger vi det, ibland tar vi till knytnävarna och helt enkelt slår skiten ur varandra.

Att män begår nästan alla våldsbrott i landet och framför allt de flesta våldtäkter är inga nyheter. I media ser vi hur våldtäktsdomarna uppmärksammas. Domstolarna slår fast att offren inte gav samtycke men att männen inte visste/kunde förstå det. När blev det allmänt accepterat att män inte är annat än idioter som inte kan styra sina begär när en kvinna är i närheten?

Manlighetsnormen är inte bara skadligt för samhället utan skadligt även för oss själva. Idag, i Sverige begås ungefär 70% av alla självmord av män. Män lever i genomsnittet kortare liv, inte för att det är biologiskt utan för att manlighetsnormen ser ut som den gör.

Detta sjukligt skadliga beteende måste få ett slut. För en mer hållbar värld, för vår egen skull, för att spendera mer tid med våra barn, för att kvinnor inte ska känna rädsla. För att detta manliga självskadade beteende är något vi har skapat och något vi kan förgöra.

Hur mycket manlighet tål du? Hur mycket feminist vill du vara?

Manligheten - För att feminismen aldrig kan gå för långt.


https://www.facebook.com/manligheten

https://twitter.com/Mannligheten