"Detta handlar om människors lika värde och ingenting annat."

Joel Vållberg sitter i Unga feministers utskott för press och media, hen har skrivit en krönika om samhällets normer och förtryck men hur vi alla tillsammans kan ge solidaritet till varandra i dessa tider av människoförakt, genom att vi står upp för allas våra lika värden och visa att vi ÄR flera och vi ÄR starkare! Här Joels krönika:

 

VI ÄR STARKARE!

Viljan att förändra något till det bättre kan i många ögon 
anses vara läskigt, jobbigt och irriterande. Nästintill 
förbjudet. Att jag som 15-årig bisexuell feminist försöker 
förändra det sexistiska, rasistiska och heteronormativa samhället och 
den patriarkala maktordningen vi har är inte alltid uppskattat.

 I en samtid då normaliseringen har gått till en punkt där rasism och sexism är helt tillåtet har jag många gånger hört hur andra fått sexistiska och rasistiska kommentarer slängda efter sig i skolan. I många fall har även lärare hört. Men jag har aldrig ens sett en endaste liten reaktion. Jag kan inte svara på om det ligger okunskap bakom deras ignorans eller om de faktist håller med. Men så är det där jag bor. Jag har i många fall försökt säga till de som kommenterar, men responsen blir ofta "jag säger vad jag vill, vem är du att tro att du bestämmer över mig".

 Jag har inga riktiga vänner i skolan. Jag har istället skaffat mig nya vänner via sociala medier som delar mina åsikter och tankar. Jag tycker det är viktigt att våga förändra även om det ofta innebär motgångar. När jag uttrycker mig politiskt på sociala medier får jag ofta många svar. Både positiva och negativa. Mest negativa ska jag faktist säga. Men det har nog med att göra att det ofta är de som orkar lägga energi på att svara. Jag har många gånger fått höra "feministbög", "manssvikare", "bögjävel" osv på nätet. Det finns så sjukt många som skrivit saker. Detta är inte okej.

 Dessa kommentarer som många får från dessa vita kränkta medelålders cismän är helt sjuka. När Kawa Zolfagary uttryckte sig i Eskilstunas lokaltidning fick han ett mejl där någon uttryckte sig i form av "om du inte slutar skriva i tidningen så ska jag se till att det Breivik gjorde i Norge kommer att ske här också".  Jag tycker det är helt sjukt att det finns folk som säger detta 2014 i Sverige. Det är ett grovt hatbrott och ändå händer ingenting. Detta måste vi förändra.

 Jag tycker det är viktigt och bra att ha en känsla för att vilja förändra detta. Varför ska vi behöva få ta skit av en människa som lägger ner all sin tid på att hata? Detta är verklighet, dessa människor sitter i vårt högst bestämmande organ i Sverige. Ja, jag pratar om SD. Vi måste upplysa folk om hur mycket dessa människor påverkar andra. De förtrycker hur många människor som helst. Dessa personer tycker att feminism, genuspedagogik, icke binära människor samt hbtq-personer borde förbjudas.

 Något jag tycker är viktigt är att när man klargör de ideologiska utgångspunkterna för de riksdagspartier vi har så måste vi även våga klargöra utgångspunkterna för de fascistiska och nationalsocialistiska partier som finns. I media är vi försiktiga och kallar dessa partier "främlingsfientliga" men om vi tittar på den politik de för i riksdagen och hur deras medlemmar förhåller sig i verkliga livet och på nätet så ser vi klart och tydligt att dessa är partier med rasistiska, kvinnohatiska och homofoba förtecken.

 Vi måste våga säga emot, det ska bli ett slut för detta. Många är så rädda för att säga vad de tycker men om vi tillsammans går på demonstrationer och är aktiva i samhällsdebatten så lovar jag er att det kommer ske en förändring. Vi måste bara våga och inte känna oss förbjudna till att uttrycka oss. Vi lever ju trots allt i en demokrati och det måste vi ta vara på. Detta handlar om människors lika värde och ingenting annat.

 

 PS. Det är INGEN annan än de som utsätts för diskriminering som bestämmer vad som är diskriminerande eller inte. Ds.

 

 Vi är starkare än dem.

 

 22/3-14

Joel Vållberg

Twitter: @demonpojke

Pressutskottet för Unga Feminister