"Varför är det fel att påtala att även män drabbas av patriarkala strukturer?"

Manligheten har skrivit ett till klockrent inlägg! Kolla gärna Manligheten på Facebook och Twitter också!  Personen som skrivit texten är cis-person och texten är skriven ut personens perspektiv.

https://www.facebook.com/manligheten

https://twitter.com/Mannligheten

Tänk på männen då!

Varför är det fel att påtala att även män drabbas av patriarkala strukturer?

Det korta svaret är att det inte är något fel på det. Män får stå ut med en mängd saker som vi inte vill ha och tycker är väldigt orättvist. Det är inte lätt att alltid ses som en våldsbenägen pervers våldtäktsman/pedofil. Det är heller inte lätt att leva upp till den manlighetsnorm som finns i samhället. Alla feminister vet detta och alla förstår.

Det är dock opassande att dra upp män i en feministisk diskussion för att vi som män äger redan större delen av det offentliga rummet. Det är inte heller feministiska kvinnor som äger ansvaret för manlighetsnormen och den destruktiva kulturen. De kan kritisera och påpeka men det är vi som män som bär det ansvaret att ändra vår kultur.

En nära vän till mig vrålande nästan ut i frustration och i total hopplöshet:

    “Varför kan vi inte ha en enda diskussion om våld i relationer utan att någon man         skriker ut att det finns män som blir slagna, att det finns kvinnojourer och inte         mansjourer”

Som man kan en känna sig lite exkluderad ur denna fantastiska och inkluderande rörelse som är feminismen. Jag förstår er, men tänk er själva hur frustrerande det är att alltid få sina forum kapade av män.

Oftast har jag märkt att det handlar om välmenande kommentarer på fel plats. I en diskussion om friande våldtäktsdomar och sexuelltvåld vill ingen ha inlägget “Män blir också våldtagna/slagna i relationer!”. Kommentaren tillför inget till diskussionen utan det fungerar bara som ett sätt att spåra ur diskussionen. Speciellt när samma person fortsätter skriva för att någon ska uppmärksamma just dem.

Hur undviker du detta?

Ställ dig själv följande frågor: Vad handlar diskussionen egentligen om, kärnan i det hela. Sedan ställer du fråga om en mans eller manlighetsperspektiv bidrar till diskussionen?

Om svaret är nej men du känner att du fortfarande vill diskutera det så är det underbart! För det är viktigt att komma ihåg. Vi kämpar inte mot varandra, det pågår inget könskrig även om “jämställdisterna” påstår det. Det du lär din son och det jag lär min dotter är samma sak. Vi strävar efter ett jämställt samhälle där alla får vara den de vill vara. Men det krävs att vi som män inser de privilegier vi har och lämnar en del av det offentliga utrymmet till kvinnorna. Det finns inte så många forum för män som vill ändra på synen av män och manlighet, men vi jobbar på det och du är mer än välkommen in i kampen för ett mer jämställt samhälle.

Manligheten - För att feminismen aldrig kan gå för långt.

 

https://www.facebook.com/manligheten

https://twitter.com/Mannligheten