En ”gul bil-effekt” på frasen ”fan vad bögigt”

Nästa inlägg är skriven av UF! medlemmen Hampus Nessvold, Hampus bloggar dessutom för tidningen POPMANI ( http://hampus.popmani.se ) här är hens krönika :

Nu är jag så jävla trött på frasen ”fan vad bögigt”. Den slängs runt som om den vore en hälsningsfras. Speciellt bland heterosexuella vita unga män. Jag är själv en vit tråkig heterosexuell ung man så jag har tyvärr majoriteten sådana i min egen umgängeskrets och bevittnar därför oräkneliga gånger varje dag när frasen ”fan vad bögigt” används. Ofta i sammanhang där känslor, mänsklighet och en avvikelse från könsroll visas, men även i helt irrelevanta sammanhang där frasen fungerar som en utfyllnad och ett slags svar i konversationen.

Exempel på när frasen används i känslosamma sammanhang:

- Min bror ligger i koma på akuten, jag är verkligen orolig och skulle behöva stöd idag. - Fan vad bögigt, bit ihop istället!

- Elin i samhällstrean är så fin.
- Vadå fin? Fan vad bögigt, sexig menar du!

- Justin Biebers nya platta är faktiskt skön. - Skojar du eller? Fan vad bögigt!

Exempel på när frasen används i helt irrelevanta sammanhang:

- Ska vi käka på donken sen eller?
- Nej fan vad bögigt, vi tar Burger King.

- Har du en iPhone? Fan vad bögigt.

- Vad är klockan?
- Snart 18:00
- Aha ok... Fan vad bögigt.

Varje gång som någon yttrar den fullständigt inkompetenta frasen ”Fan vad bögigt” ställer jag motfrågan ”Va fan är det som är bögigt i det?”. Vad är det egentligen som är ”bögigt” i att bry sig om sin bror, se en insida och inte bara utsida hos människor, gilla Biebers musik, älska Mc Donalds, ha en iPhone och veta att klockan är 18:00? Vad är det som är bögigt i det? Och varför måste ”bögigt” vara något negativt? Oftast blir svaret från hen jag säger emot ”eh...”.

Vad som händer när unga människor använder frasen ”fan vad bögigt” helt utan baktanke i tomma intet är att man tidigt börjar trycka ner de homosexuella, målar upp homosexualitet som något negativt och fult och ger dessutom inget utrymme för de i sin omvärlden att själva utforska sin sexualitet. Man lär sig helt enkelt att homosexuell är det vidrigaste man kan vara. Att du är mer accepterad i samhället idag om du är rasist än homosexuell. Man blir blåst.

Jag tycker att vi från och med nu bestämmer att varje gång någon yttrar frasen ”fan vad bögigt” så har alla närvarande rätt att slå hen. Vi kör en ”gul bil-effekt”! Oavsett var, när eller hur en person yttrar frasen så får man rätt att slå. Gör ni det varje gång så lär inte frasen eller den negativa bild av homokärlek den ger existera länge till! Lycka till! 

Med vänlig hälsning,

Hampus Nessvold

Kontakt. info@hampusnessvold.se

Webb. www.hampusnessvold.se