Alla dessa smarta män

Den senaste tidens många friande våldtäktsdomar har ofta motiverats med att mannen inte skulle ha förstått att han våldtog kvinnan. Inte fattat att han tvingade henne. Att han inte uppfattade att hon inte ville. Han trodde att hon var med på det.

Visst är det märkligt? Dessa män som anser sig tillräckligt smarta för att själva fylla hela styrelserum. Som förvaltar större delen av världens förmögenheter. Som är så pass duktiga att de tycker sig förtjäna högre lön än de kvinnor som utför samma jobb. De som dominerar inom högt värderade yrken som kräver långa och utmanande utbildningar.

Att dessa smarta, kompetenta män inte ens kan avgöra om en kvinna vill ha sex med dem eller inte? Att dessa utbildade män inte förstår innebörden av ordet ”nej”? Att män med förmåga att leda stora företag inte ens kan ana att någonting kanske inte står helt rätt till när kvinnan de är på väg att penetrera gråter och skriker sig hes?

Är det här ens rimligt?

Nej, självklart är det inte det.

Svaret ligger givetvis i att vi lever i en helt sjuk våldtäktskultur. Den cementeras överallt, hela tiden.
     Genom populärkulturen, där män är hallickar, och ju fler hoes de äger, desto bättre. Kvinnor är Barbie girls, anpassningsbara plastdockor redo att kläs av överallt, endast din fantasi sätter gränserna!
     Genom reklam får vi veta att en kvinna ska ha mjuk, len och helt hårfri hud (som en barnrumpa!), hålla sig smal (bräcklig) och ligga på motorhuven i bikini (som ett dött djur) medan mannen kör den snabba bilen.
     Redan från tidig ålder får tjejer lära sig att inte vistas själva på mörka platser, att hålla nycklarna mellan knogarna, ”sikta mot pungen!”, och helst inte bära ”utmanande” kläder (att kläder ens benämns som ”utmanande”…), medan killar får lära sig… Ingenting.

Och ja, se där! Där har vi ju svaret! Att ingen säger åt sina söner att hålla sig borta från tjejer som vistas själva på mörka platser. Att aldrig ge tjejer anledning att bli så rädda att de går med nycklarna mellan knogarna, redo att sparka in pungar. Att en kort kjol eller urringad tröja inte har någonting att göra med huruvida en tjej vill ha sex eller inte. Att ett nej betyder nej.

Det är ju faktiskt ganska basic inlärning, som en tycker att alla dessa smarta män borde kunna ta till sig.

 

Tina Vernon, bloggredaktör
Unga Feminister