"Låter det här som ett samhälle vi vill leva i?"

Vårt patriarkala rättsväsende bestraffar snippbärare men inte snoppbärare. Vi har fått in en text av en person som skrivit om detta och synen på vem det egentligen är som våldtar. Tack för ditt inlägg!

Vem är den typiska våldtäktsmannen?

Det är väl han som är psykiskt sjuk, han som alltid har visat sådana tendenser. Det är så tydligt att han bara vill göra ont. Det är han som överföll dig en natt precis bredvid en lagom misstänksam skogsdunge. Han som bara vill skada. Eller hur? Det låter så perfekt på ett ironiskt sätt. Men vem var det egentligen? Det var han som jag litade på, det var han som jag aldrig trodde ville skada mig. Det var han som kränkte mig, det var han som förnedrade mig med ett hånleende som än idag har ärrat mig. Det var en vän, kanske din allra bästa vän, kanske din pojkvän. Det var han som tog en bit av dig som du aldrig kommer få tillbaka, det var han som ingen någonsin kommer misstänka. Det var han som inte var kapabel till en sådan sak, det var han som lovade att skydda dig och hjälpa dig varje dag. Det var han.

 Att du sedan får höra att det var ditt fel, kanske inte rakt ut utan med kodade meningar, i tidningar, av dina nära och kära och av samhället. Du provocerade dig till detta, även fast du sa nej så var du inte tillräckligt tydlig och vet du vad? Det spelade faktiskt ingen roll. I domstolen får du höra att du skulle gjort mer, knuffat hårdare, att dina svarta spets string trosor var provocerande. Om jag ställer mig naken framför en man, och sedan inte vill ha sex med mannen så ger det honom rätten att ta min kropp trots att jag inte vill. Låter det logiskt? Låt oss säga såhär, du blir misshandlad av en okänd man, mannen blir inte dömd för misshandel eftersom att din röda tröja, ditt sätt att gå, din etnicitet provocerade honom till att slå till dig. Låter det här som ett samhälle vi vill leva i? Ett samhälle där våra barn ska växa upp i? Ett samhälle där i vissa tillfällen har du ingen rätt till din egen kropp.

 

Av: Leyla Sofia ghiasi