Vi går in i en ny upplysningstid

Vi går in i en ny upplysningstid.

Idag är det IDAHOT, international Day Against Homophobia & Transphobia.

Feminismens ideologi är en kraftfull effekt mot en annan ideologi, patriarkatet. Patriarkatet får sitt första fotfäste genom att separera på oss som människor och det börjar redan när vi föds. Vi delas in i två av något som kallas kön, och där ett kön ses som mer värdefullt. Vi föds in i en cis-förpackning (i enhet med ditt biologiska/sociala/juridiska kön) och därefter så delas vi in igen i två formler, femininitet och maskulinitet. Där skapas två sociala koder som du som individ kommer bära med dig livet ut. Heterosexualitet är patriarkatets högra hand, så länge heterosexualiteten får vara den dominanta sexuella läggningen så kan patriarkatet fortsätta att ha övertag i vårt sociala samhälle.

Det är en konstruktion detta. Det handlar om att individen inte får skapa sin egen identitet, gör hen det så utmanar hen den sociala konstruktionen i kön, uttryck och läggning. Det här skrämmer patriarkatet och det märker vi. Vi har konservativa och fundamentala religiösa krafter både nationellt och internationellt. Vi ser det i Sverige, vi ser det i Europa och i ser det i omvärlden. Fascismen och konservatismen är livrädda för en ny upplysningstid där feminismen regerar. Dagens feminism talar om att sätta människan i fokus, låta människan skapa sin egen identitet, feminismen ifrågasätter vårt gamla synsätt och förlegade samhällskonstruktion. Feminismen finns för att partiarkatet finns.

Problemet är inte heterosexualitet i sig, problemet är inte cis i sig, utan det stora GIGANTISKA problemet är att vi upprätthåller dessa som dominanta sociala normer. Vi lever ständigt inom hierarkier i våra liv. Det börjar med cis och hetero och tar sig också uttryck i funktionalitet, etnicitet, och klass. Det här begränsar varje människa som föds, många blir ifråntagna sin mänskliga rättighet att forma sitt eget liv. I över 70 länder ses homosexualitet som en sjukdom och det finns dödsstraff. Transpersoner osynliggörs konstant, exempel på det, såg en valkompass på en svensk kvällstidning, där första frågan löd: vilket kön har du? och då har jag att välja mellan två kön. Men om jag är en transperson som inte identifierar mig som Kvinna eller Man, vilken box ska jag klicka i då? Det finns ingen box för mig. Varför existerar inte jag när jag finns? 

Feminismen för mig är inte kvinnokamp, feminismen för mig är en människorättskamp, en ny upplysningstid, en kraft som ifrågasätter starkt varför alla inte har mänskliga rättigheter, varför rasism i alla olika former och uttryck fortfarande normaliseras. Feminismen är motpolen till patriarkatets ideologi. Jag är stolt över att få vara ideologiskt engagerad i Unga Feminister för detta, jag är stolt över att Feministiskt Initiativ tar kampen för transpersoners, homosexuellas, queeras och bisexuellas rättigheter. Vi talar om de grundläggande mänskliga rättigheterna.

Vi får inte glömma bort att Patriarkatet är en ideologi. Det är alltså en idé om ett samhälle och idéer kan alltid förändras. Och det gör vi genom att fortsätta diskutera, fortsätta föra politik och fortsätta ta kampen för ett modernare och helt öppet samhälle. Vi är många och vi är flera!

Idag är det internationella dagen mot transfobi och homofobi, varje dag ska vi uppmärksamma, upplysa och föra en kamp för allas våra mänskliga rättigheter. Världen behöver inte och ska inte vara i en gråskala, låt oss tillsammans måla den i regnbågens alla färger.

(Jag har fokuserat på att skriva texten inom ett queer-perspektiv, jag är queer-feminist och ifrågasätter starkt varje dag vår sociala konstruktion om kön, uttryck och läggning.)

kärlek / Nathalie Robertsson, bloggredaktör UF!