Det är dags att vakna nu, Sverige!

F!s framgångar i EU-parlamentsvalet är ett faktum – samtidigt blåser det obehagliga högerextremvindar genom både Sverige och resten av Europa. Det är dags för Sverige att vakna och ta ställning mot fascismen.

Vi sitter i soffan och följer spänt siffrorna på tv-skärmen. Äter rabarberpaj med rosafärgad vaniljsås. Så visar de äntligen staplarna i rött och blått och grönt och rosa. Svenskarnas röstresultat i Europaparlamentsvalet.

Vi kom in! Vi kom faktiskt in! Inte med lika stor marginal som först förutspått, men med högre procent än i undersökningarna för några veckor sedan. Vi kom in, och vi kommer skicka Soraya Post till Europaparlamentet. För första gången tar en romsk feminist plats i Bryssel. VI KOM IN!

Ändå solkas glädjebägaren av en annan stapel i diagrammet. Den som är gul. Den som är Sverigedemokraterna.

Nästan tio procent av alla som röstade, valde att lägga sin röst på Sverigedemokraterna. Enligt valberedningen drygt 345 000 röster. Mer än trehundrafyrtiofemtusen svenskar påstår sig alltså vilja representeras av ett fascistiskt parti i EU.

Jag minns när det fortfarande tycktes otänkbart att ett parti som Sverigedemokraterna skulle komma in någonstans. När de fortfarande sågs för vad de är – rasister. Någonstans mellan då och nu har den stämpeln suddats ut, de har tagit på sig kostymer och stoppat undan sina sverigeflaggor och knutna nävar. Och Sverige har gått på det.

Eller sover vi? I så fall är det dags att vakna nu.

Sverige, du har drygt tre månader på dig att rätta till det här. Gör om, gör rätt. I EU-parlamentet är skadan redan skedd, men riksdagen går fortfarande att rädda. De 51 % av vår röstberättigade befolkning som inte röstade i helgen – tänk vilken skillnad ni skulle kunna göra! De som inte av politiska ståndpunkter, utan av lathet och okunskap röstade på SD – ni har fortfarande möjlighet att läsa på, skaffa er kunskap. Att sätta sig in i partiers grundläggande frågor och åsikter är varken särskilt svårt eller tidskrävande. Och det är vår plikt att hjälpa dem, Tillsammans kan vi fortfarande visa att småsinthet inte har vunnit över förståndet.

Det är dags att mobilisera oss ytterligare. Ta debatten, samtala, sprida ordet.

UT MED RASISTERNA OCH IN MED FEMINISTERNA!

 

Tina Vernon, bloggredaktör
Unga Feminister!