Vem kan kalla sig feminist?

I frågan råder delade åsikter, både inom rörelsen och utanför den. Vem vill, kan och bör kalla sig feminist?

Samtidigt som feminismen växer och fler och fler börjar kalla sig feminister, pågår det en viss hets gentemot de som väljer att inte göra det.

– Är du feminist?
– Nej, det vill jag inte kalla mig.
– VA?!?

Och det är ju givetvis beklagligt. Om alla hade bekänt sig till feminismen och kämpat för en jämställd värld hade vi antagligen kommit så mycket längre vid det här laget. Men det är just det. Kämpat. För, att kalla sig själv feminist, gör en inte nödvändigtvis till feminist.

Feminismen handlar om mer än att bara tycka att kvinnor och män ska ha lika mycket i lön. Feminismen handlar även om att se strukturerna bakom, att kunna urskilja sexism och rasism i samhället, och att vara villig att göra någonting åt det.

De som väljer att inte kalla sig feminister, gör det förmodligen av en anledning. Antingen för att de på något sätt inte håller med om allt inom ideologin, eller för att de helt enkelt har missat någonting.
     Och jag tänker, är det då inte lika bra att de inte kallar sig feminister? Annars riskerar väl begreppet att urvattnas? För precis som att du inte hjälper några svältande barn genom att gilla en sida på facebook, kommer inte världen bli jämställd av att du kallar dig feminist, om du sedan ändå fäller sexistiska kommentarer, drar rasistiska skämt eller förnekar könsmaktsordningen.

Feminismen får inte bli en statustitel. Någonting en slänger sig med för att vinna kulturella och sociala poäng. Då har vi plötsligt en massa ”feminister”, men inget feministiskt agerande.

Feminismen har även beskyllts för att vara för exkluderande. Centrerad kring en vit, högutbildad medelklass. Jag tänker att detta är en följd av cred-statusen som omgett rörelsen, och är definitivt någonting vi måste jobba oss bort ifrån.

Så istället för att hetsa folk till att kalla sig feminister, borde vi istället uppmuntra alla till att handla feministiskt. Det kommer rörelsen och samhället tjäna så mycket mer på. Oavsett vad en sedan väljer att kalla sig.

 

Tina Vernon, bloggredaktör
Unga Feminister!