Att hata eller att inte hata

Caroline Ohlsson, press- och webbansvarig för UF! Stockholm, har skrivit en text om antifeminismen och hatet gentemot feminismen.

Svaret är JA, Feministiskt Initiativ är radikala, feminism är radikalt. Där fick ni det svart på vitt, radikalt innebär att en vill förändra någonting med omfattande medel. Det är det vi vill, förändra(!) samhällets grundstenar, så bli inte så förvånade. Vi vill inte leva i ett patriarkat och det är precis det vi gör enligt oss.

Debatten ångar av hat mot feminister just nu; ”F! granskas inte som de andra partierna”, ”F! hatar män”, ”Män blir också våldtagna och har också dålig lön”, är bara några av de fraserna som jag dagligen läser på sociala medier. Det är både höger- och vänsteranhängare som anklagar FI för både det ena och det andra, många av anklagelserna är direkt felaktiga och baseras inte på fakta. Men uppenbarligen struntar många i att ta reda på fakta och sprider istället gärna osanningar för att kunna samla ihop en hatmobb.

Jag undrar varför? Varför allt detta hat från er sida, det vill säga er antifeminister?

Feminister är inte en homogen grupp som tycker lika om allt, men vår gemensamma ståndpunkt är att vi erfar att vi lever i ett samhälle där män generellt sett har fler fördelar och/eller förmåner som tar sig uttryck... överallt!
     Det har ni anti-feminister läst hundratals gånger, eller jag förväntar mig det i alla fall för annars är ni inte värdiga motståndare till feminism. Ni måste ha läst om och upplevt strukturerna och normerna vi alla lever i, och antingen fastslagit dessa som illusioner eller ett ickeproblem. Oavsett anledning så måste debatten mot feminism vara baserad på sanning och kunskap för att det ska kunna vara rättvist. Många anklagar Feminister för att hata män och vilja ”ta makten”, ingen tackar feminister för att ha kämpat och lyckats ge kvinnan rösträtt och rätt till abort med mer. Det var en kamp! Våra feministiska föregångare fick utstå hat och orättvisor när de kämpade för något som vi alla tar för givet idag, kvinnans rösträtt.

Det är verkligen inte rimligt att anklaga feminism för att hata män när det enda vi och mina föregångare gjort är att kämpa för att KVINNAN ska ha det bättre, och har lyckats på många plan. Varför jobbar vi inte tillsammans för detta mål, för allas lika värde? Hur kan en säga att hen inte vill att både kvinnor och män ska kunna leva i detta samhälle på samma villkor?
     För det är det ni säger, ni som hatar feminister, att vår kamp är förgäves, oviktig och löjlig.

Det är en kamp, en feministisk livsåskådning, och jag vill ha på pappret, i lagboken att jag har samma värde som en man. Mina framtida döttrar ska veta att lagen skyddar dem när de blivit trakasserade av en man, mina framtida söner ska veta att lagen skyddar dem om de skulle bli misshandlade på grund av homofobi. Innan detta är lagstadgat, etablerat i samhället, i våra strukturer och normer kommer feminister alltid behöva kämpa och alltid anses radikala.

– För vi vill förändra en kultur, ett samhälle som många inte förstår behöver förändras.

– För vi är ju redan ”jämställda”.

Ta debatten mot oss, vi lever i en demokrati, men kom inte med lösryckta absurda anklagelser som att vi hatar män. Det har och finns många män i mitt liv som jag beundrat och älskat, det är bland annat tack vare dem som jag vågar stå upp för mig själv.

 

Caroline Ohlsson
Press- och webbansvarig, UF! Stockholm