Kvotera in mig, tack!

Ett argument mot kvotering är att det skulle förminska kvinnor och göra deras kompetens obetydlig. Vi säger tvärt om. Kvotering behövs för att kvinnor med enorm kompetens ska få chansen att visa den!

Jag sitter på arbetsintervju. Han som intervjuar mig och, vid en eventuell anställning, även skulle verka som min chef och närmsta medarbetare, är en medelålders man. De flesta andra jag skakade hand med på företaget när jag kom dit var även de medelålders män. Några år plus eller minus.
     Någonstans i mitten av intervjun börjar vi prata om att det är ett litet företag, de olika tjänsterna kommer ha ett väldigt nära samarbete, och det är därför viktigt att alla funkar tillsammans. Som personer.
     Där tänker jag – jag kommer inte få det här jobbet. Jag är ung och tjej. Mannen som sitter framför mig vill inte ha ett nära, professionellt samarbete med en ung tjej.
     Jag kommer inte få det här jobbet.

Jag fick inte det jobbet. Jag kan omöjligt veta säkert vad det berodde på, men till och med mitt annars så självkritiska jag, vet att jag var mer än kompetent och hade kunnat göra ett jävligt bra jobb.
     Kanske var någon annan helt enkelt ännu mer kompetent. Kanske ger jag bara inget bra intryck under de här pressade och stressade situationerna som kallas arbetsintervjuer.
     Jag kan omöjligt veta vad det berodde på. Men att jag ens ska behöva drabbas av tanken, ”jag kommer inte få det här jobbet för att jag är ung och tjej”, gör mig så ledsen. Och arg.

Kom inte och säg att det bara är i mitt huvud. Att det är mig det är fel på. Att det är jag som är onödigt negativ och ser orättvisor som inte finns.
     För oavsett hur det var i just det här fallet, så är det så här det ser ut. I så många fall. Män anställer män. Inte alltid, inte nödvändigtvis medvetet, men det är så här traditionen är, det ligger i samhällets undermedvetna att män är mer kompetenta, att män jobbar hårdare, är mer pålitliga, mer yrkesmässiga.

 

De som motsätter sig kvotering gör det ofta med argumentet att det skulle förminska vikten av kvinnors kompetens. Att kvinnor skulle ”skänkas” en plats på arbetsmarknaden enbart på grund av sitt kön, inte utifrån kunskap och erfarenhet.
     Problemet med det argumentet är att det blir lite som att utgå ifrån att kvinnor inte är lika kompetenta som män. För om vi tittar på hur det ser ut i styrelser och andra topptjänster idag, så råder en tydlig mansdominans. Skulle det då innebära att inga kvinnor varit tillräckligt kompetenta för att platsa där?

Självklart inte.

Det beror på ett invant mönster. Ett mönster som måste brytas.
     Kvotering innebär inte att anställa vem som helst enbart för att fylla en kvot. Det innebär att ge en kompetent person chansen att komma fram där hen annars hade stött på hinder. Inte på grund av bristande kompetens, utan på grund av avvikelse från normen. Det vi är vana vid. Samhällets undermedvetna mall.

Jag är för kvotering för att jag vill kunna sitta på en arbetsintervju, för ett jobb som är som gjort för mig, utan att behöva tänka att jag aldrig kommer få det här jobbet. På grund av mitt kön.
    
Jag vill helt enkelt bara få en ärlig chans att visa min kompetens. Om det är kvotering som krävs för att jag ska få göra det (och en snabb titt på arbetsmarknaden och anställningsklimatet antyder ju det) – fine!
     Kvotera in mig, tack!

 

Tina Vernon
Bloggredaktör, Unga Feminister!