Den feministiska kampen slutar inte här

Vi är många som inte ville behöva vakna upp till den här versionen av Sverige idag. Ett instabilt politiskt läge, SDs skrämmande frammarsch och en utebliven riksdagsplats för Feministiskt Initiativ.

Nej, det var inte den här versionen av Sverige jag ville vakna till idag. Och jag tycker att vi måste få sörja det. En liten stund.
     Men sedan måste vi resa oss och fortsätta. Alla vi som har visat hur långt det går att nå när en brinner för och tror så starkt på någonting. Vi som tillsammans har växt till ett av Sveriges största politiska ungdomsförbund. För att inte tala om alla oss som funnit oss själva och en trygg plats att vara på i den feministiska kampen. Den platsen försvinner inte. Den kommer alltid att finnas kvar, och är nu viktigare än någonsin.
     Nu sitter vi inte i riksdagen. Nu finns risken att de feministiska frågorna kommer att svalna och glömmas bort.
     Därför måste vi tala ännu högre än tidigare. Synas ännu tydligare än innan. Vifta högt i luften med våra rosa, feministiska glasögon. För det här är inte på något sätt slutet. Vi befinner oss bara i början.

Ännu är inte alla röster räknade, förtids- och utlandsröster kan fortfarande förändra några procentenheter. Just nu ligger vi på 3,1%.
     Med 3,1% får Feministiskt Initiativ partistöd. Det kommer nu finnas både tid och pengar för att finslipa politiken, till att nå ut till ännu flera människor, och till att driva kampen på maxhastighet. Inför nästa val ska ingen kunna påstå att vi är ett enfrågeparti, och ingen ska kunna hävda att våra politiska mål är en orealistisk utopi.
     Och redan nu har vi tagit plats i flera kommuner. Där kommer vi att färga både politiken och attityderna rosa. Där fläktar vi och håller liv i de feministiska vindarna.

Så även om det kändes tungt och kallt att vakna imorse, glöm inte hur otroligt långt vi faktiskt har kommit på så kort tid. Glöm inte att det är vi, tillsammans, som har tvingat in feminismen även på andra partiers agenda. Och glöm inte att vi har varandra, att vi kommer fortsätta att ha varandra, fram till nästa val och vidare in i framtiden.
     Den feministiska kampen slutar inte här. Den har precis vaknat, och nu ska vi göra allt för att värma upp Sverige igen. För att göra det till en trevligare verklighet att vakna upp till.

 

Tina Vernon
Bloggredaktör, Unga Feminister!