Stoppa de organiserade lögnerna

Det finns fortfarande myter och föreställningar om de EU-migranter som kommer till Sverige, ofta enbart grundade i rasism. Vi tycker att det är hög tid att slå hål på dessa fördomar och lögner!


Jag med min, ibland något naiva, tro på mänskligheten (och ett väldigt selektivt facebook-flöde), inbillade mig för ett tag att det vid det här laget gått upp för de flesta att människorna som sitter utanför Ica med nötta pappersmuggar, inte ingår i någon organiserad liga som tjänar feta pengar på att visa upp laminerade foton på sina sjuka och hungriga barn.
     Sedan gjorde ju så klart verkligheten sig påmind, och jag insåg att myten om ”det organiserade tiggeriet” fortfarande lever och frodas. Inte minst när jag passerar valstugorna på stan och möts av en stor banderoll med texten ”Stoppa det organiserade tiggeriet”. Utanför sitter en man i söndagssolen och skyfflar förnöjt in en kanelbulle i munnen.

Att skriva vilka valstugan tillhörde är egentligen överflödigt, men jag tänker göra det ändå eftersom de förtjänar all direkt kritik de kan få.
     När Sverigedemokraterna, ett riksdagsparti som, dessvärre, vunnit stor mark i det svenska samhället, grundar hela sin valkampanj på den här myten, är det inte särskilt förvånande att den lever vidare. Det är så beklagligt att jag inte vet vart jag ska ta vägen.
     Rasismen har blivit så pass normaliserad att den kan myspratas om över kaffe och bulle på torgen runt om i landet.

Det är dags att vi gör allt vi kan för att stoppa de organiserade lögnerna. För det är vad de är, lögner. I alla fall om vi ska tro alla seriösa undersökningar som gjorts i ämnet, och det känns det väl ganska rimligt att göra kan en tycka. Ja, egentligen räcker det ju med bara sunt förnuft. Att sitta på gatan i snö och minusgrader en hel dag med föraktfulla blickar slängda i ansiktet på en, är liksom ingenting någon människa skulle göra om de hade bättre alternativ.
     Vi som inser detta måste hjälpas åt att ta död på de här lögnerna och ogrundade fördomarna. Det kan vi bara göra genom att högt och tydligt motbevisa dem.

Jag skulle därför vilja uppmana alla att vara den där jobbiga jäveln på sociala medier som lägger sig i alla debatter med sin pk-pekpinne. Som skapar dålig stämning i ett sällskap genom att säga ifrån när smygrasistiska kommentarer fälls. Som, hur tjatigt och tröttsamt det än känns, fortsätter upplysa sin omgivning om de verkliga förhållandena. Som byter ut fördomar mot fakta.

Här är några länkar. Faktabaserade länkar. Sprid dem. Släng dem i ansiktet på, eller i inkorgen till folk som fortfarande påstår motsatsen.

http://www.regeringen.se/sb/d/17468

http://www.svd.se/nyheter/inrikes/myter-om-tiggare_3494176.svd?sidan=1

http://www.expressen.se/gt/finns-ingen-bakom-som-tar-pengarna/

 

Hejda framfarten av SD’s normaliserande av rasism innan det är för sent.

Tina Vernon
Bloggredaktör, Unga Feminister!