Stormakter

 Förr i tiden så blev människor förtryckta av de klassiska stormakterna och deras utnyttjande, där monarken, kyrkan och staten var gigantiska i sina roller i samhällsskicket. De var kontrollerande, privilegierade, och som vanligt, patriarkala.

Sitter och tänker att monarken, kyrkan och staten är inte längre är våra förtryckande stormakter i modern tid, eller jo, det finns länder där det fortfarande är det. Och det är vidrigt. Men omkring oss, här i vårt land så har vi inte samma förtryckande kyrka, stat och monark. Visst, nu är det ju bisarrt att vi ens har en monark kvar, som republikan känns det oerhört omodernt och förleget att ha kvar monarkin och dess symbol OCH samtidigt kalla oss ett demokratiskt land. Nej tack på den.

Idag har vi kvar stormakter men dom har ändrat skepnad, det är inte längre monarken (visst, kungen har indirekt makt och får skattebetalarnas cash) eller kyrkan, eller totalitär stat som förtrycker, nej, idag heter stormakterna patriarkatet, vithet, cis, hetero, medelklass, funktion. Detta är våra stormakter, detta är de sociala samhällsnormerna. Dom som förtrycker, särar och dominerar. Och det blir inte bättre av hela vårt politiska system har klistrat sig fast och ingjutit sig i dessa normer, se lagarna, juridiken, se också politikerna, partierna. Dessa normer är inga fysiska institut och myndigheter som går att riva bort och sen är allt bra. Nej, dessa orättvisa stormakter sitter på varje människa. Själv bär jag vithetsmakten men är förtryckt av cismakten. Det blir extra svårt och extra tydligt när det sitter på oss själva, viktigt att vi lyssnar på varandra och reformerar om våra egna beteenden.

Norm- Makt.

Makt- Norm.

Föder strukturer.

Normaliserar.

Nu vill vi ju bryta normerna, stormakterna kommer att rasera och tack och lov så är jag engagerad i en ideologi som kräver en intersektionell analys (intersektionell analys är att synliggöra makt-struktur i samhället, det jag nyss skrivit om)

Det problematiska är att, som i alla tider så finnas det krafter som vill motverka och ställer sig i vägen för utvecklingen att vilja bryta ner stormakter, SÅKLART.

Ironiskt nog så är dessa krafter, wait for it … - patriarkala, vita, cisiga, heterosexuella, medelklassiga och funktionsnormiga. Det är tufft, men som i vanlig ordning så är människan en folkbildare och en social varelse som tagit kamper genom hela vår historia, och vi fortsätter gör det. Jag tror stenhårt på folkbildning och jag tror stenhårt på människan.

 

 ”privilege is when you think something

     Is not a problem, because it is not a

        problem to you, personally.” – Anonym.

 

 // Nathalie, Bloggredaktör UF!