KAMPANJER

Nedan kan du läsa mer om några av våra kampanjer som fått stort genomslag såväl nationellt som lokalt.

 

Fika för förändring

En fika förändrar inte världen, men skitmånga fikor gör det!

För vår kampanj Fika för förändring blandar vi hård fakta med mjuk kaka. Med Fika för förändring vill vi synliggöra strukturer och problem som finns i det svenska samhället. Vi vill väcka frågor och dra igång samtal som i sin tur leder till förändring.

Kampanjen består av tre olika sorters mjuka kakor - mörk sexualbrottskakasmältande klimatglassbomb samt otillgänglig skolpannkakstårta.

fikaförförändring.se kan du läsa mer - där kan du även hitta material för din alldeles egna fika för förändring! Tillsammans kan vi göra skillnad.

#ungrosa


Vi går till val - på våra medlemmar!

Unga Feminister är sina medlemmar och under supervalåret 2014 var det dags att gå till val på just dessa medlemmar.

Vi bad våra medlemmar dela med sig av sina viktigaste frågor under hashtaggen #ungrosa på sociala medier - sådana frågor som de ville att vi skulle driva och fokusera lite extra på under valrörelsen. De förslag som kom in på exempelvis Twitter och Instagram sammanställdes och delades in i olika kategorier.

Här på Unga Feministers hemsida skedde en omröstning där alla medlemmar fick rösta på de tio punkter de tyckte var viktigast. Utifrån detta skapades sedan vår valplattform En annan värld är möjlig som finns att läsa i sin helhet HÄR

En tydlig koppling till våra prioriterade områden finns närvarande i valplattformen - exempel på viktiga frågor för våra medlemmar är en normkritisk skola, bättre transvård, fler konsumtionslösa mötesplatser för ungdomar och införandet av samtyckeslagstiftning.

3000 unga feminister.jpg


3000 Unga Feminister kräver en antirasistisk skola


Den 21 mars uppmärksammas FN:s Internationella dag för avskaffande av rasdiskriminering. 

Dagen inrättades till minne av massakern i Sharpville, Sydafrika den 21 mars 1960 då polisen öppnade eld mot en fredlig demonstration mot de rasistiska passlagarna som gällde vid den tiden. 69 personer dödades och 180 sårades.

För att uppmärksamma den 21 mars 2014 kräver Unga Feminister nu en antirasistisk skola. Vi har intervjuat fem medlemmar om deras upplevelser av rasism i skolan och hur de skulle önska att skolan arbetade antirasistiskt.

Under ett valår blir skolan en politisk arena med debatter och bokbord. För många rasifierade, religiösa eller HBTQ-personer som står i skottlinjen för den politik som bland andra Sverigedemokraterna för, kommer det här att bli en smärtsam upplevelse.

Unga Feminister tror inte på tystnad som strategi mot rasistiska partier och därför säger vi nu ifrån. Vi menar att ett antirasistiskt och normkritiskt perspektiv ska genomsyra hela skolans värld. Borde det inte vara grundläggande för den svenska skolan att alla elever ska känna sig trygga? Hur länge till ska rasismen normaliseras i klassrummen, på gator och i medier? Vi säger att det får vara nog nu.

Här kan du läsa de fem intervjuerna med våra medlemmar: Samira BarreArmita MohebaliSanaz CharbafDaisy Kintu samt Emma Chika Ikekwe
HÄR kan du även läsa en debattartikel i Feministiskt Perspektiv om kampanjen skriven av Lisa Palm, Nazanin Asaid och Daisy Kintu.

2000 Unga Feminister kräver en rättvis sexualundervisning


I januari 2014 genomfördes en enkätundersökning bland Unga Feministers medlemmar om hur den sexualundervisning de fått i skolan sett ut.

Det visar sig bland annat att 41% av alla ungdomar endast haft sexualundervisning 1-3 gånger under hela sin skoltid. 73% av de svarande ansåg att undervisningen utgick från heteronormen. Många tyckte även att fokus låg preventivmedel och könssjukdomar - medan det snackades alldeles för lite om känslor och njutning.

Utifrån denna skapades en handbok i sexualundervisning som är menad att visa på ungdomars erfarenheter av undervisningen - men även att ställa krav på hur den faktiskt bör se ut.

I handboken ställer vi sju olika krav på hur vi tycker att dagens sexualundervisning bör förändras. Bland kraven hittar vi exempelvis ett slopande av hetero- och cisnormen, att undervisningen ska innehålla information om samtycke och vad som är okej sex samt att läraren måste få en ordentlig utbildning i detta ämne, precis som med alla andra.

Klickar du på bilden ovan kan du läsa handboken i fullskärmsformat. HÄR kan du även läsa och ladda ned vår sexualhandbok som pdf-fil.

#1000UngaFeminister tar kampen mot patriarkatet

Sverige är världens mest jämställda land - en klyscha som gått i graven.

Sexismen är ett faktum och patriarkatet ger kvinnor en käftsmäll med de ökade löneklyftorna. HBTQ-personers rättigheter stryps runt om i världen och hatbrotten ökar. Aborträtten är hotad i flera länder och vi läser med vana om våldtäkter, hedersvåld och prostitution. Bilar brinner runtom i förorter medan politiker bara river ner vår välfärd. Feministiska sidor stängs ned på Facebook och i vårt parlament sitter ett rasistiskt parti som sprider had mellan människor. Vi är många som är förbannade med all rätt - för om vi ska tro verkligheten har vi backat tiotal i feministers hårda arbete. Men du kan göra skillnad. För om någonting ska göras så ska det göras nu.

För att dra igång Unga Feministers nystart som ägde rum under hösten 2013 startades kampanjen "1000 Unga Feminister tar kampen mot patriarkatet" i syfte att värva fler medlemmar.

Den 1 oktober utfördes en nattaktion på ett flertal platser i Sverige - däribland Stockholm, Göteborg, Malmö, Jönköping och Sundsvall. Manliga statyer runtom i landet kläddes i rosa för att visa på en skev representation och ojämlikhet som finns i dagens samhälle. 

HÄR kan du läsa Unga Feministers pressmeddelande om nattaktionen.

Kampanjen "1000 Unga Feminister tar kampen mot patriarkatet" blev en succé - målet med att bli över 1000 medlemmar uppfylldes gott och väl samtidigt som förutsättningar skapades för en framgångsrik nystart. Nedan ser du ett bildgalleri på hur nattaktionen sett ut i några olika städer.