Psykisk ohälsa ökar generellt bland unga. Vi ser att det behövs ett krafttag för att förbättra ungas psykiska hälsa. Unga HBTQ+personer och särskilt transpersoner är de som har högst ohälsotal. Var tredje transperson har övervägt att begå självmord. Det är inte konstigt med tanke på vilka ideal och normer vi växer upp med. Stereotypa föreställningar om kön bidrar till att ickebinära transpersoner hamnar i kläm när vårdsystemet är anpassat efter tvåkönsnormen. Unga Feminister tror att en stor del av lösningen för att skapa bättre psykisk hälsa bland unga ligger i ett normkritiskt förhållningssätt och bemötande. Politiken behöver ta ett helhetsgrepp mot den psykiska ohälsan och investera i människors välmående, utan normativa föreställningar.
Rätten till sin egen kropp är en mänsklig rättighet, trots det har 22% av alla unga tjejer blivit tvingade till att göra något sexuellt mot sin vilja. Enligt Brottsförebyggande rådet sker det över 100 våldtäkter om dagen, det är 36 000 på ett år. Till detta hör också ett stort mörkertal bland framförallt unga män. Därför vill Unga Feminister satsa på förebyggande arbete med att stärka ungas sexuella och reproduktiva hälsa och rättigheter (SRHR).
En god hälsa är också en klassfråga. Att ekonomiskt få tillgång till vården avgörs till stor del av dina vårdnadshavares ekonomi. Unga Feminister menar att det är orimligt att beroende på hur mycket pengar du har, så avgörs din fysiska och psykiska hälsa. Även din legala status avgör din tillgång till välfärdens olika delar. Unga Feminister vill öppna upp och göra vården tillgänglig oavsett om du har papper eller inte.