Ett demokratiskt samhälle grundar sig i principen om alla människors lika värde. I frågan om brott och stra tror Unga Feminister i första hand på förebyggande insatser genom exempelvis skolan. Genom förebyggande insatser menar vi att problem inte ens behöver uppstå.
Män som grupp är de som står för majoriteten av våldet, det är också män som är mest utsatta för våld, då av andra män. Vi behöver starkare ifrågasätta och arbeta mot de skadliga maskulinitetsnormer som präglar vårt samhälle. På så sätt förebygger vi det våld och de övergrepp som många blir utsatta för. Våldtäktskulturen är djupt inrotat i vårt samhälle och bidrar ofta till att den utsatta skuldbelägger sig själv. Det kan leda till att den som utsatts inte anmäler brottet på grund av rädslan för att inte bli tagen på allvar eller tron att det varit ens eget fel.
Likaså behöver den rasism som nns inom rättsväsendet synliggöras och arbetas mot. Att människor blir misstänkliggjorda på orättsliga grunder såsom hudfärg eller stereotypa föreställningar är diskriminering. Det får inte ske i den institution som ska upprätthålla rättvisa. Unga Feminister menar att rättsväsendet behöver göra slut med de sexistiska, rasistiska, klasshatande och HBTQ+-foba värderingar som präglar rättsväsendet idag. Unga Feminister vill att rättsväsendet istället ska präglas av jämlikhet och jämställda förutsättningar, för alla.