Pressmeddelande 1 oktober 2013.

Mansstatyer i rosa kläder över hela landet 

Efter natten till tisdag är statyer av män över hela landet klädda i rosa. Taube, Strindberg och Runeberg är några av de som lyser lite extra idag.

#1000UngaFeminister lyder budskapet på plaggen - ett av många steg i en kampanj landsatt av Unga Feminister, Feministiskt Initiativs samarbetsorganisation, med målet att nå 1000 medlemmar. Unga Feminister tillsatte nyligen en ny nationell styrelse, och är nu inne i en intensiv nystart. De rosaklädda mansstatyerna är bara början. Idag släpps även en film och en bloggserie på Unga Feministers hemsida för att förmedla dess budskap, och kampanjen kommer fortsätta under de kommande tre månaderna.

Idén till att just klä statyer började i Stockholm, men spred sig snabbt till flera städer runt om i landet. I bland annat Göteborg, Umeå, Sundsvall och Malmö var personer under natten ute och klädde olika metallmän i rosa plagg. På frågan om varför just statyer svarar Unga Feministers pressekreterare Anna Wiklander:
- De flesta statyer som finns i Sverige idag är män, och de kvinnor som faktiskt finns representerade är oftast nakna. Finns det något bättre exempel på och resultat av patriarkala strukturer? 

Kampanjens mål att få ihop 1000 medlemmar är Unga Feminister redan väldigt nära att uppnå, men fokus kommer även ligga på att belysa organisationens övergripande mål att uppmärksamma och gemensamt motverka de patriarkala strukturer som ännu råder i samhället.

- Det finns en uppfattning om att det feministiska projektet redan är slutfört i Sverige, vilket Unga Feminister inte håller med om. Vi har kommit långt men vi är övertygade om att vi som nation och samhälle kan bli ännu bättre. Det finns en otrolig potential och drivkraft bland unga idag att förändra och förbättra och det vill vi ta vara på, säger Anna Wiklander.