Valanalys efter Europaparlamentsvalet

För fem år sen skrev vi historia. Dagens valresultat är dock en besvikelse.

Vi ser hur rädslan för högerextrema krafters mobilisering precis som i höstens riksdagsval drabbar oss, när progressiva röster inte vågar chansa på en underdog. Vi kan konstatera att den skillnad Soraya har gjort i Europaparlamentet inte har nått ut tillräckligt långt, och att det offentliga samtalet styrs av misstro, inte framtidshopp. Vi hör hur våra sympatisörer hoppas på oss, men inte röstar på oss.

Det måste vi förändra.

De kommande åren behöver vi växla upp utanför parlamenten. Vårt mål var aldrig enstaka platser i parlamentariska rum, utan samhällsförändring. Kampen för en värld fri från förtryck fortsätter. När vi konstaterar hur extremhögern och konservativa vinner mark, så måste vi mobilisera! Tillsammans! 
Det är jobbigt nu, men ingen har sagt att kampen ska vara enkel eller snabb. Vi fortsätter. Framåt. Hur? Det får vi se, men framåt ska vi – det finns inga andra alternativ när det handlar om livet och planeten.

TACK alla som vågade rösta rosa. Tack till våra valaktivister. Tack till vårt kansli. Tack till alla ideella krafter. Tack till Soraya som gjort skillnad i Europa.