Jag är fortfarande osäker. Varför ska jag rösta på Fi, och inte på…

Ibland kan det vara svårt att välja, när mycket verkar bra. Här hittar du vår favoritargument till varför just vi väljer Fi, och inte…

…Vänsterpartiet?

Jo, för att EU-samarbetet behöver förändras och förbättras genom en frihetlig vänster, inte på sikt lämnas. Vi gillar mycket av vad Vänsterpartiet gör och vill gärna samarbeta, men två av våra större skiljelinjer är – att Fi tror på ett EU som bryter nationalismen, sätter ett golv för mänskliga rättigheter och tar sig an klimatomställningen – medan Vänsterpartiet på sikt vill lämna Europeiska Unionen. Vi tror istället att EU ska förändras inifrån – bort från storföretagarintressen, till att istället säkra mänskliga rättigheter för alla dess invånare. – att Fi är antimilitaristiska. Vi vill inte rusta upp, vi vill inte ha allmän värnplikt eller en europeisk armé. Vi skapar fred på annat sätt och ser att patriarkatet och våldet hänger samman: och båda måste brytas.

…Miljöpartiet?

Även om vi tycker att Miljöpartiet förtjänar en eloge för sitt klimatarbete så behöver omställningen ske snabbare och vara antikapitalistisk och postkolonial i större grad. Dessutom kompromissar vi aldrig med mänskliga rättigheter – vi sörjer fortfarande regeringen 2014-2018s migrationspolitik, och vill inte att den ska bli norm i EU.

…Socialdemokraterna?

Vi vill tro att vi kan dra S åt rätt håll. Men nu är de på väg högerut, och åt ett än mer nationalistiskt håll. Vi sörjer fortfarande de stängda gränserna, och det behövs en bättre asylpolitik i EU än den som sossarna står för idag. Och en mer radikal klimatpolitik, för den delen.

…Centerpartiet?

Strukturella problem som rasism och klimatförändringar behöver strukturella lösningar. Vi tycker att C ofta säger bra saker om mänskliga rättigheter, men det behövs ett lösningar som utmanar tillväxten och kapitalismen, lösningar som utmanar den strukturella diskrimineringen – och de lösningarna har Fi, inte C.

…Liberalerna?

Här slår våra fredshjärtan till ordentligt. Vi säger nej till NATO, nej till militär upprustning. Nej till euro. Nej till att frihandel sätts över mänskliga rättigheter på den europeiska dagordningen. Så då blir det ett nej även till L.

…Moderaterna?

Spännande ändå om någon faktiskt står och velar mellan Fi och M. Men om du nu skulle göra det, så är det här en enkel fråga. Tycker du att vi behöver ställa om systemet för att rädda klimatet? Är du kritisk till de ökande klyftorna i EU? Är du kritisk till systematisk diskriminering? Ja? Ah då ska du rösta på Fi.

…Kristdemokraterna?

Vill du ha medmänskliga värderingar? Då ska du hålla dig borta från KD. Välj Fi för rättigheter, frihet och trygghet – för alla.

…Sverigedemokraterna?

Ja du. Vi säger bara UT MED RASISTERNA, IN MED FEMINISTERNA!